Zo gebruik je de visiekaarten

Je kunt al onze decks op verschillende manieren gebruiken. In je eentje of met anderen. Op deze pagina delen we graag onze tips!

Heb jij nog een toffe toepassing die je met ons wilt delen? Vertel het ons via kaartjes@odderbeing.com!

Zelf

Je kunt al onze kaartendecks in je eentje gebruiken. Zo krijg je meer inzicht in jezelf en wat jij graag wilt en stel je betere doelen. Natuurlijk kun je gewoon een kaartje trekken en over het antwoord nadenken, maar we hebben ook een paar andere tips voor je!

Maak een vision board

Een vision board is een visualisatie van wat jij graag wilt. Veel mensen maken deze met knipsels uit tijdschriften, maar je kunt je vision board ook tekenen. Het grote voordeel van een vision board is dat je brein makkelijker reageert op plaatjes dan op tekst. Als je dus later naar je vision board kijkt, weet je weer precies waar je aan wilt werken.

Je kunt je vision board maken voor een bepaald thema in je leven (bijvoorbeeld als je een nieuwe baan of een kind krijgt), maar je kunt bijvoorbeeld ook elk jaar een vision board voor dat jaar maken.

Wij zijn groot fan van vision boards. Daarom vind je op deze (Engelstalige) pagina hoe je er een maakt!

Voor journaling

Journaling is eigenlijk niets anders dan je gedachten op papier schrijven. Veel mensen doen dat in de vorm van een dagboek, maar je kunt ook journalen over een bepaald onderwerp. Je deck kaarten helpt je hierbij! Je kunt bijvoorbeeld elke dag één kaart trekken en het antwoord daarop voor jezelf opschrijven. Hoe langer je dit volhoudt, hoe completer het beeld dat je hebt van jouw eigen dromen en doelen. 

Voor je bujo/planner

Ken je de bujo, bullet journal, al? Deze supereenvoudige methode om orde in de chaos van je leven te scheppen is ontwikkeld door Ryder Carroll. De methode is ontzettend populair, kijk maar eens op Instagram welke hashtags er allemaal voor zijn. Het principe van de bujo is simpel: je hebt een schrift of boek waar je elke dag to-do-lijstjes in bijhoudt. Maar daar blijft het voor de meeste mensen niet bij – bujo-fans ontwerpen pagina’s om bij te houden welke planten ze hebben of welke boeken ze nog willen lezen. Hier kun je ook je Odder Being Visiekaarten in verwerken. Bijvoorbeeld door elke dag één vraag te beantwoorden en naar aanleiding daarvan één nieuw doel voor de komende dag te stellen.

BuJo is niet de enige populaire planner. Er komen er steeds meer, zoals de Clear Habits Journal of de Self Journal. Met de visiekaarten van Odder Being bepaal je je prioriteiten en wordt elk plansysteem dus nog veel effectiever!

 (En ja, we zijn hard aan het nadenken over een Odder Being Journal!)

Voor je social media

Heb jij een bruisend account op TikTok, Instagram of Twitter? Vind je het nog wel eens lastig om te bedenken waar je het met je volgers over wilt hebben? Gebruik de vragen op de kaartjes om iets over jezelf te vertellen of om het gesprek aan te gaan met anderen! Enne… vergeet je ons (@odderbeing) niet te taggen?

Samen

Vrijwel al onze decks kun je ook met anderen gebruiken. In dit overzicht zie je hoe je dat doet!

Met vrienden

Zit jullie vriendengroep helemaal op één lijn of leren jullie juist van elkaars verschillen? Gebruik de visiekaarten om over jullie dromen te praten. Je kunt bijvoorbeeld één thema kiezen waar je het over wilt hebben. Neem eerst eens een paar minuten om voor jezelf te bedenken (of nog beter – op te schrijven of te tekenen) hoe jij het antwoord ziet. Ga daarna met elkaar in gesprek.

Ken je het spel Dixit, waarbij je moet bedenken wie een bepaald beeld bij een woord heeft bedacht? Zoiets kun je ook met de visiekaarten doen: schrijf allemaal je antwoord op een vraag op en probeer dan van elkaar te raden wie welk antwoord heeft gegeven.

Hoeft het niet altijd vrolijk? Trek een kaart en bespreek de uitdagingen die elk van jullie heeft om je antwoord op hoe je dingen zou willen zien werkelijkheid maakt.

Samen creatief aan de slag? Maak samen een vision board! Tips voor je eigen vision board party vind je hier.

 

Met je partner

Natuurlijk kun je al onze kaarten gebruiken om met je partner(s) te praten. Maar de twee decks die hier het meest geschikt voor zijn, zijn de visiekaarten voor je relatie en voor ouders.

Vaak vinden we iets zo vanzelfsprekend, dat we er niet bij stilstaan dat onze partner dat wel eens heel anders kan zien. Met de Odder Being Visiekaarten gooi je het gesprek open.

Zo doe je dat:

Schuld de kaarten en trek dan één kaart.

Elk van jullie leest de vraag en schrijft vervolgens het antwoord op zoals jij dat ziet. Durf jij kwetsbaar te zijn en echt te zeggen wat jij wilt, ook als je denkt dat je partner misschien wel iets heel anders wilt?

Wissel de antwoorden uit en lees elkaars antwoorden.

Ga daarna in gesprek. Zitten jullie op één lijn? Waarin wel, waarin niet? Waar kun je een compromis vinden? 

Met collega's

We hebben een speciaal deck ontwikkeld voor teams. Samen met je team ga je in gesprek om te bepalen wat jullie als team willen bereiken en hoe je dat het beste kunt doen.

Een paar tips:

  1. Niet iedereen spreekt zich even makkelijk uit. Geef daarom iedereen de tijd om hun eigen antwoord op te schrijven en laat iedereen het antwoord delen voordat je in gesprek gaat over jullie teamvisie. Wie weet heeft dat ene stille teamlid wel fantastische ideeën!
  2. Beperk je dromen niet. Ja, misschien doen jullie al 20 jaar dingen op dezelfde manier, maar hoe ziet jullie droomsituatie eruit? Als jullie die helder hebben, ga je pas kijken naar wat er wel en niet mogelijk is. Hint: vaak is er meer mogelijk dan je denkt!
  3. Neem de tijd. 49 vragen ga je nooit in één sessie kunnen beantwoorden. Kies bijvoorbeeld een thema, of laat elk teamlid één kaart trekken per sessie.

Naast het deck voor teams hebben we ook nog het deck “Je visie op je carrière”. Ben je een teamleider, werk je in HR of ben je betrokken bij werving? Met dit deck ontdek je wat iemand drijft.

 

Voor coaching

Coaches zijn gek op de Odder Being-kaarten. Dat is ook niet zo gek, want de kaarten zijn ontwikkeld met oog op coaching. Die irritante, confronterende kutvragen die coaches stellen? Die vind je ook terug op onze kaarten!

Als coach kun je de kaarten in je praktijk gebruiken om je coachee te stimuleren tot zelfinzicht. Bijvoorbeeld aan het begin van een sessie, als gespreksopener, of juist als huiswerk. 

Voor masterminds

Een mastermind is een groep mensen die elkaar helpen doelen te behalen. Een mastermind kan algemeen zijn, maar je kunt ook een mastermind hebben die toegespitst is op bijvoorbeeld een bepaald beroep of onderwerp. Wil je voorkomen dat je bij je masterminds steeds dezelfde verhalen hoort?

Begin dan eens met een sessie waarin je allemaal je eigen vision board maakt op basis van de antwoorden op je Odder Being-visiekaarten. 

In de sessies daarop pak je steeds het vision board erbij en bespreek je hoe dichtbij elk van jullie staat bij hun dromen. 

Een paar vragen die je hierbij kunt gebruiken:

  1. Wat heb je al bereikt?
  2. Wat heeft op dit moment jouw prioriteit?
  3. Wat is de grootste uitdaging waar je op dit moment mee worstelt en hoe kunnen de andere leden van de mastermind je hiermee helpen?
en_USEnglish