Kies jij ook voor polyamorie?

Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen ethisch meerdere romantische en/of sexuele relaties willen verkennen. Sterker nog, uit een nieuw Nederlands onderzoek blijkt dat 1 op 8 jongeren en jongvolwassenen wel openstaat voor polyamorie en zelfs 1 op 4 voor een open relatie. Dat zijn veel mensen!

Don't wait with discussing your needs and expectations.
Maar er komt meer kijken bij polyamorie dan onbeperkt knuffelen en je liefde delen. We vroegen een online polyamoriecommunity wat mensen graag hadden willen weten voordat ze een polyamoureuze relatie waren begonnen. Dit zijn een paar antwoorden die we hebben gekregen: tegengestelde wensen en verwachtingen, 'out' zijn naar de buitenwereld, tijdsmanagement, je eigen behoeften kennen en uiten, omgaan met jaloezie, contact met je metamours (de andere partners van je partner). En dat is nog maar het topje van de ijsberg!

Niet al deze uitdagingen komen ook in monogame relaties voor, dus we denken er niet altijd van tevoren over na. Sommigen denken zelfs: "Dat zien we wel als het zover is!" En soms werkt dat ook. Maar vaak zijn er tegen die tijd zoveel emoties in het spel, dat het moeilijk wordt om een oplossing te vinden die voor iedereen werkt.

Daarom is het zo belangrijk om je behoeften en grenzen al vooraf te bespreken en al vooraf afspraken met je partner(s) en metamour(s) te maken.

Belangrijke gesprekken

We hebben een lijst samengesteld van 10 onderwerpen die de moeite waard zijn om te bespreken voordat je een polyamoureuze relatie aangaat:

  1. Hoeveel tijd hebben jij en je partner(s) voor jullie relaties?
  2. Zijn er bepaalde dingen niet mogelijk in een van jouw relaties (of die van je partner(s))?
  3. Hoe gaan jij en je partner(s) om met tegenstrijdige behoeften van jouw (of hun) partners?
  4. Wat doe je als jij of een van je partners jaloers is? Hoe gaan jullie om met jaloezie?
  5. Hoe open ben je naar de buitenwereld toe over jullie relaties? Is dat belangrijk voor je?
  6. Welke praktische of zelfs juridische mogelijkheden zijn er voor je relaties? Denk bijvoorbeeld aan samenwonen, trouwen, gedeelde financiën, enz.
  7. Welke afspraken wil je met je partners maken over veilige seks?
  8. Hoeveel informatie deel je over je andere relatie(s)?
  9. Wil je graag dat je partners elkaar kennen? Wil je de andere partners van jouw partner(s) kennen?
  10. Als je samenwoont met een partner: zijn andere partners welkom in jullie gedeelde woonruimte?

Wil je dieper gaan?

Binnenkort lanceren we een Kickstarter voor gesprekskaarten voor polyamoureuze relaties. Laat je e-mailadres achter en we laten het je weten als we live zijn (zo kun je ook een van onze goedkopere early birds scoren). Bovendien sturen we je onze gratis (Engelstalige) gids voor regels, afspraken en grenzen binnen polyamoureuze relaties.

Cover of 'Your Guide to rules, agreements and boundaries in polyamory'.
nl_NLNederlands