Twee manieren om de communicatie in je relatie meteen te verbeteren

Elke relatie is uniek. En ook al willen we allemaal liefde, wederzijds respect, vertrouwen en geluk, lopen de meeste relaties op dezelfde problemen stuk. Hoewel je niet alles in de hand hebt, kun je wel degelijk de kans verhogen dat je gelukkig wordt van je relatie door aan bepaalde vaardigheden te werken en samen met je partner aan je relatie te werken.

In deze blogserie bespreken we de volgende 5 problemen:

  1. Slechte communicatie
  2. Vertrouwensissues en vreemdgaan
  3. Verschillende doelen en waarden
  4. Geen moeite voor elkaar doen
  5. Verschillen in emotionele intelligentie

Het onderwerp van deze blog: Slechte communicatie

Photo of a broken phone representing poor communication

Waarom is communicatie überhaupt belangrijk?

Communicatie is zo belangrijk in relaties omdat het jou en je partner helpt elkaar beter te begrijpen, jullie gevoelens te uiten en conflicten op een constructieve manier op te lossen. Je leert elkaar beter kennen en daardoor weet je beter wat je van elkaar kunt verwachten. Op deze manier helpt goede communicatie om vertrouwen en intimiteit in een relatie op te bouwen en misverstanden en miscommunicatie te voorkomen die tot problemen kunnen leiden.

Uiteindelijk is effectieve communicatie essentieel. Bij slechte communicatie komt wat de ene partner bedoelt niet overeen met wat de ander begrijpt. Er zijn veel manieren waarop dit kan gebeuren, maar een daarvan is dat we de wereld interpreteren door de lens van onze eigen achtergrond. Als men bijvoorbeeld 'geel' zegt, denken mensen misschien aan totaal verschillende tinten 'geel' (en voor je het weet heb je een veel te lang gesprek over de kleur paars).

Het gaat mis bij aannames

Het probleem ontstaat natuurlijk in één van beide situaties:

  1. Jij denkt dat je superduidelijk bent, maar je partner begrijpt niet wat je zegt (ook al denken ze misschien van wel).
  2. Jij denkt dat je precies begrijpt wat je partner bedoelt, maar eigenlijk bedoelen ze iets heel anders.

Er zijn hele boeken gewijd aan de kunst van communicatie, maar in het kort is dit de beste tip om je communicatie te verbeteren: laat aannames los. Neem niet aan dat je duidelijk bent en neem ook niet aan dat je je partner goed begrijpt.

Ben jij aan het praten? Controleer dan even of je partner wel begrijpt wat je zegt.

Ben jij juist aan het luisteren? Check of je de boodschap begrijpt: "Hey, zeg jij XYZ? Betekent dit ABC? Houdt dat in dat in situatie M jij N zou doen?"

Maak het concreet

Die laatste vraag, vragen om een concrete situatie, is ook een geweldige manier om je communicatie te verbeteren. Wanneer je luistert: "Kun je me een voorbeeld geven van ...?" "Hoe zou dat er in praktijk uitzien?", enz. Wanneer jij praat: geef voorbeelden van specifieke situaties. Zo maak je abstracte concepten opeens tastbaar.

Voorbeeld van vage communicatie:

"Ik wil op je woord kunnen vertrouwen!" Vertrouwen betekent voor iedereen wat anders. Misschien vindt je partner zich hartstikke betrouwbaar, ook al ben jij het daar niet mee eens.

Maak het specifiek:

"Ik zou graag willen dat wanneer je zegt dat je om een bepaalde tijd thuis bent en je meer dan een kwartier later bent, je me dit laat weten zodra je weet dat je de afgesproken tijd niet redt." Hier geef je specifiek aan wat je wél wilt. Hoewel dit niet altijd betekent dat je partner aan jouw wensen tegemoet kan/wil komen, is het in elk geval duidelijk wat die wensen zijn. 

nl_NLNederlands